Kebaikan Dan Keburukan Mengupah Pengasuh Anak

Sepanjang tempoh percutian sekolah, sesetengah ibu bapa menghantar anak-anak kepada rawatan percutian keluarga, usaha percutian kolej atau ‘program cuti sekolah’ khusus sepanjang musim cuti fakulti. Ada yang mengekalkan perkhidmatan pengasuh baca sini. Apakah yang telah diperbaiki? Kedua-duanya sama-sama mempunyai negatif dan positif. Berikut adalah beberapa faktor yang perlu diambil kira semasa memilih pengasuh.

Apabila membuat pilihan pada satu yang akan merawat anak-anak anda, ia harus menjadi pilihan yang tidak diambil secara sembrono. Anda perlu melakukan yang terbaik untuk memastikan anak-anak anda pengasuh berkualiti tinggi sementara mereka tidak dapat bersama anda. Di bawah ialah 10 positif dan sepuluh negatif untuk dipertimbangkan walaupun membina pilihan anda. Anda harus menimbang setiap bahagian dengan teliti sebelum menerima panggilan itu.

Positif menggunakan perkhidmatan pengasuh

1. Anak anda sepatutnya mempunyai banyak perhatian individu.
2. Jika pengasuh mengawasi ramai kanak-kanak daripada ahli keluarga yang berbeza, ia akhirnya akan membenarkan anak lelaki atau anak perempuan anda bersosial dengan anak-anak kecil yang lain dan memikirkan cara untuk bergaul dalam masyarakat.
3. Percintaan sebegini bertukar menjadi persahabatan berkali-kali.
4. Kanak-kanak itu akan mula berasa lebih di rumah anda sendiri dengan segera.
5. Terdapat fleksibiliti tambahan tentang kejadian penghantaran dan pengambilan untuk anak-anak anda.
6. Pengasuh boleh membawa anak-anak anda ke kumpulan permainan untuk menawarkan mereka lebih banyak masa sosial.
7. Malam dan hujung minggu adalah pilihan untuk pengasuh.
8. Harga yang jauh lebih murah untuk pengasuh daripada destinasi yang teratur.
9. Anda akan mewujudkan kepercayaan semasa menggunakan pengasuh secara alternatif dengan pantas yang menjadikan anda lebih selesa walaupun berfungsi.
sepuluh. Anak lelaki atau perempuan anda akan mula menjalin hubungan dengan orang dewasa lain selain daripada ibu dan bapa mereka.

Negatif menggaji pengasuh

1. Jika pengasuh akan jatuh sakit atau pergi bercuti bersama keluarga, anda perlu mempertimbangkan hari tanpa kerja untuk menyelesaikan kerja atau menemui semula penjagaan anak untuk anak-anak anda. Anda perlu bercakap dengan pengasuh anda tentang perkara ini jika permulaan perkongsian bermula.
2. Ada kalanya anak-anak kecil peribadi pengasuh kelihatan mendapat minat tambahan daripada anak-anak anda. Pastikan anda bercakap dengan pengasuh untuk menjelaskan sebarang salah faham.
3. Mungkin tidak ada pendidikan formal dan mungkin tidak berpengalaman.
4. Pengasuh bayi mungkin tidak dapat merawat anak lelaki atau perempuan anda yang lebih muda.
5. Waktu pengasuh mungkin hanya dibuka untuk mendapatkan beberapa jam setiap hari atau mungkin beberapa kali seminggu, jadi ia tidak akan menjadi kesusahan yang ideal untuk ibu bapa yang perlu melakukan kerja sepenuh masa.
6. Bergantung pada faktor-faktor lain yang dihadapi oleh pengasuh dalam hidupnya, mereka tidak boleh sedia dengan situasi yang anda perlukan.
7. Pengasuh mungkin hanya tersedia untuk tempoh yang singkat, terutamanya jika pengasuh itu juga seorang ulama.
8. Pengasuh bayi mungkin mempunyai strategi berpotensi yang dia tidak pernah bercakap dengan anda sebelum memulakan hubungan.
9. Anda perlu menguruskan semakan dan rujukan kelayakan sendiri.
10. Pengasuh bayi mungkin tidak merasakan dia bertanggungjawab untuk makan atau kerja keluarga.

Tidak kira apa aspek yang menguntungkan atau merosakkan penjagaan anak, semuanya bergantung kepada pilihan orang dan pertemuan peribadi. Tidak setiap pengasuh individu mungkin akan menjadi sehebat yang pernah anda alami dan bukannya setiap pengasuh yang cuai seperti yang mungkin anda alami sebelum ini. Beri setiap pengasuh peluang untuk menunjukkan aspek terbaik mereka dan menjaga anak kecil anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.